Nasze śmieci zanieczyszczają całą planetę, niszcząc ją krok po kroku. Do niedawna mało kto wierzył w zmiany klimatu i katastrofę ekologiczną niosącą drastyczne skutki, dzisiaj obserwujemy różne tragedie coraz częściej. Giną zarówno ludzie, jak i zwierzęta. Działania proekologiczne nie są wymysłem ani planem odległym w czasie, lecz koniecznością – tu i teraz. Dowiedz się, dlaczego recykling ma tak duże znaczenie dla środowiska.
Generujemy coraz większe ilości śmieci
Plastik, zużyty papier, szkło i metal to śmieci, które należy odpowiednio segregować i oddawać do recyklingu. Po przetworzeniu mogą być ponownie wykorzystane. Utylizacja plastiku pozwala na wyprodukowanie opakowania, a z papieru może powstać nowy karton. Tymczasem w Polsce tylko 20% odpadów jest poddawanych recyklingowi.
Generujemy bardzo dużo trudno i długo rozkładających się śmieci, dlatego należy oddzielać od siebie te materiały, które można jeszcze wykorzystać powtórnie – niektóre nawet kilkukrotnie. Poza tym mniej trzeba będzie wyprodukować ich od zera, co też będzie ukłonem w stronę ekologii.
Świadoma segregacja śmieci – pomoc dla planety
Za segregacją śmieci przemawiają różne argumenty – m.in. pomoc planecie, dbałość o warunki życia dla przyszłych pokoleń, ale też mniejsze rachunki za odbiór śmieci. Segregacja oraz recykling mają ogromne znaczenie dla ochrony środowiska i ekologii, ale przede wszystkim dla zdrowia ludzi i zwierząt.
Recykling niesie wiele korzyści – pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka i stan środowiska naturalnego, a także obniża ryzyko, że wkrótce pogrążymy się – wraz z innymi organizmami – we wciąż produkowanych przez nas odpadach.
Ponowne przetworzenie surowców pozwala m.in. na:
– zmniejszenie liczby odpadów i ścieków, które codziennie trafiają do środowiska;
– ograniczenie ilości spalanych odpadów;
– oszczędzanie energii;
– obniżenie ilości zanieczyszczeń trafiających do atmosfery;
– zmniejszenie cierpienia zwierząt, gdyż coraz więcej zwierząt ginie z powodu śmieci, np. w morzu, ale i na powierzchni.
Równie ważnym tematem jest less oraz zero waste, m.in. niemarnowanie żywności, o czym napiszemy więcej w jednym z kolejnych wpisów.
fot. Free-Photos / Pixabay