Żurawina nie bez powodu zaliczana jest do superfoods. Jest wykorzystywana przy wspomaganiu leczenia infekcji dróg moczowych, słynie z właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Może pomóc także w walce z wrzodami żołądka. Sprawdź, na co jeszcze pomoże żurawina.
Gdzie rośnie żurawina w Polsce i w Europie?
Żurawina w środowisku naturalnym występuje na bagnach i torfowiskach. Występuje w północnych rejonach Ameryki Północnej, Europy i Azji. W Europie obszar jej zasięgu jest bardzo zwarty, obejmuje Skandynawię, część Pojezierza Bałtyckiego oraz północną część Niziny Wschodnioeuropejskiej. W rozproszeniu rośnie w Karpatach Południowych i Alpach.
W Polsce żurawina rośnie na Pomorzu w okolicach Augustowa, na Dolnym Śląsku, w województwie poznańskim, w Karpatach i Sudetach.
W Karpatach stanowiska znajdują się m.in. w Kotlinie Orawsko-Nowotarskiej, na torfowiskach Bór na Czerwonem, Baligówka, Puścizna Mała, Puścizna Wielka.
W Tatrach występuje na Polanie Waksmundzkiej oraz na Wielkiej Pańszczyckiej Młace.
W Bieszczadach rośnie na torfowiskach Łokieć, Dźwiniacz, Sokoliki Górskie.
Samodzielna uprawa żurawiny w ogrodzie
Żurawina jest zimozieloną krzewinką, która radzi sobie świetnie na podmokłym, bagiennym terenie. By uprawiać ją w ogrodzie, trzeba zadbać o podobne warunki – wilgotne, kwaśne i przepuszczalne podłoże. Jako podłoże sprawdzi się torf wymieszany z trocinami i piaskiem.
Optymalny odczyn gleby powinien wynosić pH 3,0-4,0. Zbiory trwają od połowy września, aż do początku listopada. Owoce żurawiny są pełne substancji aktywnych, które odpowiadają za jej prozdrowotne właściwości.
Fenomen żurawiny – na co pomaga?
Zastosowanie żurawiny jest bardzo szerokie, gdyż może pomóc na różne dolegliwości:
- wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, czyli wychwytuje wolne rodniki, gdyż zawiera proantocyjanidyny, związki, dzięki którym organizm wolniej się starzeje;
- poprawia wzrok, chroni przed zaćmą;
- zwiększa elastyczność stawów;
- zawiera antocyjany, naturalne barwniki, które działają ochronnie na naczynia krwionośne;
- przyczynia się do obniżenia stężenia „złego” cholesterolu;
- jest stosowana w infekcjach dróg moczowych. Żurawina wpływa korzystnie na ich stan.
Owoce żurawiny mają kwaśny odczyn, dlatego jej stosowanie w przypadku infekcji pęcherza moczowego obniża pH i ogranicza namnażanie się bakterii.
Zapalenie pęcherza moczowego to głównie dolegliwość kobieca, w dodatku ma tendencję do nawracania. Systematycznie spożywana żurawina może chronić przed powtórnym pojawieniem się zakażenia.
Jeżeli jednak żurawina czy suplementy na niej bazujące nie pomogą w pozbyciu się problemu, należy zwrócić się do wenerologa; - ma działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne;
- jest stosowana w profilaktyce wielu chorób, m.in. nowotworowych czy cukrzycy;
- chroni przed szkodliwym działaniem promieniowana ultrafioletowego.
W jakiej formie można spożywać żurawinę?
Żurawinę można spożywać na różne sposoby i w różnej formie. Można jeść zarówno świeże, jak i suszone owoce, a także zamrozić jej owoce na zimę. W przypadku suszonych owoców zwróć uwagę, by nie była słodzona.
Dostępne są także soki. Można też wykonać z niej przetwory i serwować je jako dodatek np. do mięs.
Pasuje też do owsianek, ciast i jogurtów – to cenny element codziennej diety.
Alternatywnym rozwiązaniem są kapsułki, czyli suplementy zawierające żurawinę.