Przepiórka japońska, czyli coturnix japonica, to mały ptak wędrowny, który prowadzi naziemny tryb życia. Przepiórka pochodzi z rodziny kurowatych. Ptaki zostały udomowione przez Chińczyków wiele wieków temu z uwagi na piękny śpiew. Przepiórkami zainteresowali się Japończycy — w ten sposób ptaki zaczęły być utrzymywane w klatkach. Z początkiem XX wieku odkryto, że przepiórki są idealne do hodowli ze względu na jaja i mięso. Dowiedz się, co to za ptak i jak wygląda jego hodowla.
1. Przepiórka japońska w hodowli
2. Przepiórki japońskie, czyli jaja przepiórcze dla smakoszy
Przepiórka japońska to ptak o upierzeniu kuropatwianym. Jaja przepiórcze są popularne na całym świecie. W Stanach Zjednoczonych hodowla przepiórek japońskich jest prowadzona głównie z uwagi na mięso. W krajach takich jak Francja przepiórki są wykorzystywane do celów łowieckich. Przepiórki japońskie w środowisku naturalnym są zagrożone wyginięciem. Przepiórka japońska występuje na terenie Mongolii, Syberii, Japonii i Chin. Można ją spotkać na Półwyspie Koreańskim. W innych rejonach świata występowanie przepiórek na związek z hodowlą w celach konsumpcyjnych. W Polsce hodowla przepiórki japońskiej rozpoczęła się w latach 60. XX wieku.
Przepiórka japońska w hodowli
Hodowla przepiórek dla mięsa lub jaj odbywa się w różnych rejonach świata. Do hodowli przepiórek w klatkach przyczyniło się odkrycie, że ptaki te wyróżnia wysoka nieśność. Średnio przepiórka znosi około 290 jaj w skali roku.
Zdecydowanie lepsze od klatek są woliery, gdyż przepiórki mają więcej przestrzeni, mają dostęp do świeżego powietrza i do naturalnego światła. Mniejsze gospodarstwa mogą zdecydować się na hodowlę ściółkową.
Przepiórki lubią temperaturę 20 – 22 stopni Celsjusza. Gwałtowne wahania temperatury mają negatywny wpływ na nieśność. Przepiórka musi mieć dostęp do paszy i wody. Nioski mogą być karmione paszą, która może mieć wpływ na większą liczbę znoszonych jaj.
Przepiórki japońskie, czyli jaja przepiórcze dla smakoszy
W Polsce nadal nr 1 są jaja kurze. Na spożywanie przepiórczych jaj decydują się wyrafinowani smakosze, którzy lubią urozmaicenie w swojej kuchni. Obecnie z uwagi na zapowiadający się problem z cenami jaj kurzych, może wystąpić gwałtowny wzrost zapotrzebowania na jaja przepiórcze. Zmiany nawyków konsumenckich mogą mieć charakter trwały, zwłaszcza że wiele osób nie wyobraża sobie diety bez jaj. Jaja przepiórek z powodzeniem mogą zastąpić jaja kurze, które mają dużo więcej właściwości prozdrowotnych niż jaja kur.
Materiał partnera (LH)