Rośliny

Żurawina – jakie ma zastosowania i właściwości?

Żurawina nie bez powodu zaliczana jest do superfoods. Jest wykorzystywana przy wspomaganiu leczenia infekcji dróg moczowych, słynie z właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Może pomóc także w walce z wrzodami żołądka. Sprawdź, na co jeszcze pomoże żurawina. Gdzie rośnie żurawina w…

Rośliny

Fenomen kwietniowego runa

To nie tylko ekspresja artystyczna naszej poetki, to także wyraz jej celnej obserwacji przyrodniczej. Zawilec gajowy, bo o nim tu mowa, jest rośliną niezwykle wiotką i porusza się przy najmniejszym powiewie wiatru „gładząc wiosnę”, której jest posłańcem. Jego masowe występowanie…

Magiczna moc naszych drzew

Nasi przodkowie czcili niektóre drzewa, bo wierzyli, że są siedzibą bóstw i duchów opiekuńczych. Pod rozłożystymi gałęziami dębów Słowianie, ale też Germanie, Skandynawowie, Litwini i inne ludy Europy składały ofiary swoim bogom. Od tych praktyk religijnych znacznie dłużej przetrwała wiara…

Zaprawianie ziarna siewnego – 3 rzeczy, o których musisz pamiętać

Mnogość chorób, jakie zagrażają uprawom zbóż, skłania rolników do wdrażania mechanizmów ochrony jeszcze zanim ziarno trafi do gleby. Zaprawianie ziarna siewnego to w dzisiejszych czasach zabieg niezbędny, który umożliwia skuteczną ochronę przyszłych plonów. Podpowiadamy, o czym należy pamiętać, by zabieg…

Lasy pachnące żywicą

Lubimy przebywać w lesie także ze względu na balsamiczny i orzeźwiający zapach olejków eterycznych unoszących się w powietrzu. Terpentynowe olejki eteryczne wydziela igliwie oraz żywica wypływająca z drzew. Żywica jest także cennym surowcem przemysłowym. Żywica balsamiczna występuje głównie w drewnie…

Opublikowane w Ilona Wicha

Nawożenie pszenżyta ozimego

Pszenżyto ozime jest zbożem o dość wysokim potencjale plonotwórczym, jest również stosunkowo wytrzymałe na niskie temperatury i nie wymaga tak dobrych gleb, jak chociażby pszenica. Niestety, okresowe niedobory wody mogą dość mocno zaburzyć plonowanie tego zboża – na tego rodzaju…

Antonówka i inne…

Tradycyjne odmiany jabłek, takie jak antonówki, malinowe oberlandzkie, koksa pomarańczowa, boiken, kosztela, szara reneta, złota reneta zostały wyparte przez odmiany, które są uprawiane na przemysłową skalę. O starych odmianach jabłek niebawem będziemy mogli sobie tylko poczytać, a ich smak będziemy…

Wrotycz pospolity (mlecznica) – właściwości, zastosowanie

Wrotycz pospolity z rodziny astrowatych to powszechnie występująca roślina w Europie, również na terenie Polski. Może pełnić rolę ozdoby, ale przede wszystkim na uwagę zasługują walory lecznice tej rośliny. Wrotycz pospolity kwitnie od czerwca do sierpnia i charakteryzuje się krótkimi…

Marcowe przebudzenie

Marzec nosi w polskiej fenologii nazwę „przedwiośnia”. Rzeczywiście-to miesiąc „przygotowań” do wiosny w całej przyrodzie. Marzec, to także miesiąc pożegnań, nietypowych, radosnych. Odchodzi do przeszłości zszarzała biel śniegu spychanego przez coraz cieplejsze promienie słońca. Radość przebudzenia widać wszędzie, wokół domu,…

Lęg jesionowo-wiązowy

Parnym przedpołudniem, u progu lata wędruję w nadodrzańskich lasach. Właśnie wchodzę w obszar łęgu porośniętego jesionami i wiązami. Po chwili znajduję zaciszną polanę, jakby stworzoną dla motyli. Rozglądam się uważnie. Gdzie by tu mogły siadać te filigranowe stworzenia? W oddali…